Organele de conducere, administrare și control ale Federației Asociațiilor Vânătorești din România sunt:
Adunarea Generală este organul de conducere alcătuit din totalitatea delegaților desemnați de către membrii Federației. Adunarea Generală se întrunește o dată pe an sau ori de câte ori este nevoie. Convocarea Adunării Generale se face de către Consiliul Director sau de către 2/3 din totalitatea membrilor Federației.
Adunarea Generală se poate desfășura doar în prezența tuturor delegaților desemnați de către membrii Federației, sau a reprezentanților acestora, dacă există un mandat de reprezentare, în acest sens. Ordinea de zi a Adunării Generale se votează de către Adunarea Generală, la propunerea Consiliului Director. Toate hotărârile sau alte decizii, ale Adunării Generale, se adoptă prin votul a 1/2+1 din delegații participanți.
Consiliul Director este alcătuit din Președintele Federației și doi membri şi este ales de către Adunarea Generală. Consiliul Director se întrunește cel puțin o dată pe lună sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea Președintelui sau a 2/3 din totalitatea membrilor săi. Funcționarea Consiliului Director se stabilește prin Regulamentul de organizare și funcționare al Federației. Adoptare Regulamentului intern se face de către Consiliului Director.i.
Cenzorul este ales, în condițiile art. 27, al. 2, din OG 26/31 ianuarie 2000 de Adunarea Generală şi poate face parte dintre membrii Federației.
Până la îndeplinirea condițiilor prevăzute de către art. 27, al. 2, din OG 26/31 ianuarie 2000, atribuțiile cenzorului vor fi preluate de către un auditor extern, contractat de către asociație.
Atribuțiile organelor de conducere, administrare şi control ale Federației Asociațiilor Vânătorești din România
- stabilirea strategiei şi a obiectivelor generale ale Federației,
- aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi a bilanțului contabil,
- alegerea şi revocarea membrilor Consiliului Director,
- alegerea şi revocarea cenzorului,
- hotărăște înființarea de filiale,
- modifică actul constitutiv şi al statutului Federației,
- hotărăște dizolvarea şi lichidarea Federației, precum şi stabilirea destinației
- bunurilor rămase după lichidare,
- orice alte atribuții prevăzute de lege.
- asigură conducerea operativă a Federației între două adunări generale elective,
- încheie acte juridice în numele și pe seama Federației,
- aprobă organigrama şi politica de personal a Federației,
- convoacă adunarea generală anuală a Federației şi prezintă adunării generale raportul de activitate pe perioada anterioară, executarea bugetului de venituri şi cheltuieli, bilanțul contabil, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli și proiectul programelor Federației,
- decide schimbarea sediului Federației,
- decide constituirea unor societăți comerciale ale Federației, asocierea Federației la societăți comerciale, achiziționarea de acțiuni la societăți comerciale,
- decide aprobarea înscrierii de noi membri,
- decide excluderea unor membri, aprobă, pe calea unei hotărâri, Regulamentul de organizare şi funcționare al Federației;
- decide acordarea calității de membru de onoare al Federației,
- decide acordarea titlului de președinte de onoare al Federației.
- verificarea modului în care este administrat patrimoniul Federației,
- întocmirea rapoartelor şi prezentarea acestora Adunării Generale.